السبت، 13 مارس، 2010

شوربة العدس





واخيرااااااااااا
اول بوست فى المقر الجديد
ومعلش يا واندا مش السمك  يا اختي على ما طلبية البياض توصل بس


وعارفه ان الناس الى فى مصر هايصوتوا فى وشي ويقلولي الجو بقى حررررررررر


شوربة عدس ايه فى الحر ده


اقولكم  الدنيا هاتبرد تاني يوم الاربع لعلمكم
ههههههههههههههههههههه


والبت واندا يا حبة عين مامتها هاتتجمد هناك يا عينى


فقلت ادفيها بشوية شوربة عدس


المهم يكون فى علمكم ان مريم هى الى عامله يومها شوربة العدس وكانت طالعه جميييييله بس مشطشطه موت


ولما لقتنى باصورها قالتلى يا ماما لما تنزليها على المدونه ابقى قولي ان انا الى عملتها


بنعمل ازاي شوربة العدس بقى


هحاول احط  مقادير
نقول كوباية عدس اصفر  زي الى فى الحله ده
ونغسلها طبعا
ونحط عليها  كوسايه  جزره  بصله  طمطمايه  وفصين توم  وطبعا كل ده متقشر ومتقطع


وبعدين نزوده مايه قولي خمس كوبايات مايه او شوربه


ونرفعها على النار
هتاخد حوالي 20 دقيقه  وطبعا ممكن اكتر وممكن اقل حسب الظروف  المهم تكون المكونات استوت وبقت بالشكل ده
وتختبري الخضار كمان يكون استوى كويس جدا


بعد كده هانسبه بس تهدى شويه ونضربها فى الخلاط كويس لحد ما تبقى شوربه زي كده

وبعدين بنرجعها تاني على النار ونحط عليها بقى الملح زي ما تحبوا ملحه
ولو لقيناه تقيل شويه نزوده مايه او شوربه لحد لما يبقى سمك الشوربه معقول

طبعا بنحط بهار
انا باحط فلفل وكمون وشطه خفيف

لو بتحبوا اي حاجه تانيه معاه اوك

ونسيبه على  النار يادوب يغلي  ما نغطيهوش نخلي بالنا لانه بيفور
وبعدين نسيبه بس خمس دقايق عشان الرغاوي على الوش  تروح
وفى ناس بتعمله كمان طاشة تقليه وتزودها عليها بدع ما يخلص خالص كده

يعنى بتحطي معلقة سمنه كبيره فى طاسه وتحمري بصله صغيره وفص توم  وبعدين تحطيهم على العدس وتقلبي وتهدي النار وتسبيه خمس دقايق بس على النار
بيبقى حلو برضه مش وحش
بس التقليه الحقيقه بتبقى  تقيله جداااااا ونار بقى يا معلم على صدرنا واحنا مش ناقصين
انا الحقيقه باعمله نى فى ني كده وباحبه كده

وبعدين نقلبه كويس قبل ما نغرفه لانه بيرسى لتحت

وعلى  السلطانيه دوغري  ويا سلام لونص لمونه وبالهنا والشفا  زي الصوره الى هناك فوق دي
فى ناس كمان تحب تعمله بالشعريه او بلسان العصفور
بيتحمري الشعريه او لسان العصفور فى معلقة سمن لحد ما تاخد لون اصفر
وبعدين تقلبيها على حلة العدس وطبعا تزوديه مايه لان الشعريه هاتشرب مايه وتخليه تخين


على فكره ماما بتعمل اوقات مع ال عدس فتة عدس بتبقى جميله اوي برضه

نفس طريقة  الفته العاديه

لكن بدل ما نزود العيش شوربه هانزوده عدس

ونسيبها تغلي خمسه بس والرز على وشها

بس مش بنعملها تقليه زي الفته الى بالخل والتوم

والف هنا يا قوم  والى يجرب يقولي





هناك 15 تعليقًا:

حفيدة عرابى يقول...

فى أيام الشتاء الباردة ليس هناك أفضل من شوربة العدس الا المحشى:)
لا بجد جميلة جدا
انا بعملها كده برضه وبالشعرية
وساعات تطلب معايا فتة زى مامتك ربنا يخليهالك
بتبقى مشكلة
بجد بتدى طاقة عالية جدا ودفا
لكن زمايلى فى الشغل استنكروا وبشدة موضوع الفتة
هما الخسرانين:)
تسلم ايديك ياجميل

Abu ShoSho يقول...

الأستاذة أم مريم صاحبة الكلام الندي و روح الياسمين ألهمك الله الصبر

ممكن أقترح ثلاث أضافات:
1- حبة بطاطس و حبة كراث تسلق مع المكونات
2- نصف كوب لبن يضاف بعد طحن الشوربة
3- قطعة زبد لاستكمال القيمة الغذائية

و ممكن حضرتك تستغني عن طحن العدس أو تطحنيه نص/نص و سيكون ألذ بإذن الله

و طبعا لا تنسي البصل الأخضر و في هذه الحالة بعض من أوراق المقدونس لتزيين العدس (من أجل الرائحة)

هنيئا مريئا

تحياتي
أبو شوشو

Wanda يقول...

و الله فكرتينى بالعدس
تشكرى يادردر
هو ده وقته
:-))

تعرفى شوربة العدس اول حاجة اتعلمت اطبخها
تقريبا كان عندى 7 سنين
والى علمنى اخويا :-))) علشان اعملهاله :-)) لان ماما كانت بتسبنا فى البيت وتروح الشغل

ندى الياسمين يقول...

حفيدة عرابي

حلوه اوي حكاية ليس هناك افضل من شوربة العدس الا المحشي دي
هههههههههههههه

وتحيا الفته

نورتي يا جميل

ندى الياسمين يقول...

ابو شوشو

ربنا يخليك

متشكره اوي على الكلام الجميل

اه كل الاضافات الى حضرتك قولتها في التمام والله

بس البطاطس هاتخليه تقيل اوي وهانضطر نزوده مايه

وموضوع الخلاط هو فى ناس بتعمله كده فعلا بتطلعه خشن شويه

بس انا باحبه ناعم كده عشان العيال بقى يقعدوا ينقولي الى جواه وده وحش وده حلو وكده يعنى

والبصل الاخضر ده ايه بيتحط عليه ولا بيتاكل معاه

لا انا ماليش فى البصل الاخضر اطلاقا مطلقا
بس بابا اه فعلا بياكل بصل مع العدس

نوووووووورت واضافاتك جميله والله

ندى الياسمين يقول...

وندتي

سبع سنين ؟

ايوه يا اختي الامهات الى كانوا بيروحوا الشغل دول كنا بنعك عك ميه ميه الحقيقه
هههههههههههههههههه

منوره يا قمرررر

sony2000 يقول...

لاااااااااااا
انتي كدا هتخليها تشخشخ فدماغي وتخليني اروح اعملها
بس مكسله شويه
ههههههههههههه
ولو عملتها موش هتطلع ذي اللي فالصوره نوهائي
ربنا يوستور

ندى الياسمين يقول...

سوني

مكسله ومش هايطلع وكل ده على العدس

هاتضربي شكلك
هههههههههههههههههه

قومي فزي يلا اعمليه

نورتي يا جميل

انت تسال والكمبيوتر يجيب يقول...

سعداء بالمرور هنا فى واحده من الذ المدونات ولذلك نوجه لك ولزوارك هذه الدعوه
نحن اول برنامج أذاعى عن النت والمدونات ويذاع يوميا عدا الجمعه التاسعه وعشر دقائق صباحا على موجات الأذاعه الرئيسيه لمصر
نحن نطرح موضوعات الحلقات قبل اذاعتها فى مدونتنا لبعلق عليها اصحاب المدونات او غيرهم من الزائرين
ونذيع هذه الموضوعات مع التعليقات ومقتطفات من مدونات اصحابها اذا رغبوا
وبذلك نجمع لأول مره بين الأعلام التقليدى والنت
مدونتنا
http://netonradio.blogspot.com

كلام على بلاطة يقول...

تكسيرك للمثل والمبادىء والقيم الايجابية و المثالية/
يحولك فى النهاية وباليقين من جانى الى مجنى عليه/
فالمجرم الصغير ينتهى بين انياب مجرم كبير وتتوالى العملية/
لتصفية الحسابات وتسديد الديون لاصحابها مهما كانت مختفية/
وهذه حقيقة كونية ونتيجة منطقية معروفة للجميع وبديهيةو منتهية/
واصلاحنا لما تعوج من تصرفات يصب فى مصلحة الانسانية/
وبما اننا بشر الكل هيستفيد ويعيد البسمة والفرحة للحرية/
وكل منا ياخد مكانه بكل يسر وتنتظم من جديد الابجدية

حاجات جوايا يقول...

السلام عليكم
ازيك يا ندوده يا جميله
شو اخبارك
وحشتوووووووووونى وحشتوووووووووووونى وحشتووووووووووووونى
مبروووك يا جميل عالعتبة الجديدة ربنا يجعلها قدم الخير ان شا الله
شوفى بقى يا ستى
انا جاية افرحك وابشرك انى خرجت من حالة التشلتت الحريمى وعملت السمن البلدى اخيراااااااااااااا
فاكرة انا سألاكى عليها من امتى
بقالى ييجى سنة يا اختشى .. قعدت اجمع فى القشطة وبعدين نسيت الموضوع ولما لاقيت الفريزر بقى مكدس افتكرت ههههههه
الحمد لله تمت العملية بنجاح
وطلعت منها زبدة ومورتة هييييييه ههههههه
بس قعدت معايا عالنار 3 ساعات مع انى خضيت القشطة وزبدتها مش عارفة ليه يمكن لانى كنت مهدية النار عالاخر ولا ايه .. مش عارفة
اذا عرفت الحل اتصل ههههههه


نيجى بقى للجبنة
انا اصلى غاوية منتجات البان هههههه
انتى قلتى فى الجبنة البيضا ندفى اللبن بس منغليهوش ونصبه فى وعاء وهيتجبن
طيب امتى اضيف المنفحة
قبل ما ارفعه عالنار ولا بعد ما يدفى ؟؟


انا خمنت انى هضيف المنفحة والملح قبل مارفعهم عالنار بس حبيت اتاكد منك

اذا عرفت الحل برضه اتصل هههههههه


بالنسبة لشوربة العدس انا مش بضيف فيها كوسة بس كنت ناوية اجرب المرة الجاية وسبحان الله لقيتك بتضيفيها ههههههه

تسلم ايديكى يا قمر ويخليكى لينا يارب :)

ندى الياسمين يقول...

الحمد لله والنبى بركه يا اختي
ههههههههههههههههههههههههه

لسه فاكره

ده انا عملت يجى برملين من يومها

مش اوي كده طبعا بس عملت كذا مره

المهم
خدت وقت ممكن الكميه كانت كتير
وممكن كمان تكوني فعلا موطيه اوي
وممكن تكوني وانتى بتعمليها زبده برضه
سبتي فيها مايه شويه عادي بتحصل فى احسن العائلات

مش مشكله المهم ان السمنه تطلع حلوه

وكمان احنا ما بنعملش كميات مش هاتلحق تبوظ مثلا او كده


اما بالنسبه للجبنه الحقيقه انتم حريم تجيب العار
ههههههههههههههههه
يعنى المنفحه دي حضرتك نوع من انواع الخمائر
ازاي يعنى تحطيها على النار

لا طبعا المنفحه تتحط بعد ما ترفعي اللبن من على النار
ويكون اللبن يادوب دافي زي ايدك
لو سخن اوي مش هاتربط اصلا

انتى كمان لازم تحطي الملح الاول

بيساعد فى عملية التخثر وكده

فانتى الاول هاتدفي اللبن وبعدين تضيفى الملح وتقلبيه كويس
وبعدين المنفحه وتقلبيها وتغطيها وتسبيها

اي خدمه يا جميل
انا معاكي اهوووووو
وعملت جبنه كمان دمياطي قديمه بس مستنيه لما ابدأ استعملها عشان ابقى اكيدي يعنى قدامها شهرين ولا حاجه

حاجات جوايا يقول...

هى فعلا غلبتنى فى التزبيد
لدرجة انى نقلتها كذا مرة من حاجة لحاجة عما وصلتها فى الاخر للحلة اللى هتتحط على النار وكل ما انقل اقعد اعصر فيها جامد ويدوب تنزل نقط
عشان كده قررت اعملها المرة الجاية ان شا الله فى مصفاة فتحاتها رفيعة عشان الميه متفضلش منها واليها كده وربنا يسهل



:):)
بتتريقى عليا يعنى
انا ايش عرفنى بالمنفحة دى يا اختى
وبعدين انتى مش كاتبة .. اعرف انا منين .. اوشوش الودع ولا افتح المندل ههههههههه
حطى التوضيح ده بقى فى البوست بتاع الجبنة عشان اللى يحب يعملها ميبوظش الدنيا


عندى مفاجأة تانية مش هتصدقى نفسك
عملت كيكة الشيكولاتة هههههههههه


تحفة بجد وطعمها رائع جدا
بس انا عايزة اسالك على حاجة
لما بنعمل الكيك بنضرب جامد عشان ندخل هو للعجينة عشان تعلى فى الفرن .. انتى ليه بتقولى نقلب بالراحة ؟؟؟


انا عملت بالضبط بالضبط زى ما قلتى
بنفس المقادير والطريقة
بس قابلتنى كذا مشكلة

الاولى انى حطيتها فى الفرن على 200 عالرف .. يعنى فى النص .. وقعدت ييجى 20 دقيقة مش شامة ليها ريحة خالص ولا كان
لما فتحت اشوف ايه الاخبار لقيتها عالية من الجناب ومن النص ساقطة وطبعا لسه عجين

رحت معلية الفرن على 260
عشان تستوى وسيبتها ييجى 20 دقيقة كمان
فحسيت ان ريحتها بدأت تدى على شياط
فتحت عليها
ودخلت السكينة طلعت فاضية
طفيت وسيبتها جوه الفرن شوية بس فتحت الفرن نص فتحة
بعد ييجى ربع ساعة قلت اخرجها بقى
لقيتها هابطة
نزلت خالص

لما بدات اقطعها مكنتش كلها مستوية كان فيه اجزاء بشكل صوص الشيكولاتة


فانا قررت بقى المرة الجاية ان شا الله اضربها جامد زى ما بعمل .. وادخلها الفرن على 260 وبعدين ابقى اهدى بقى اول ربع ساعة


بس طعمها بجد خطير جدااااا وعجبت دودو اوى


......
عايزة اسالك على حاجة تانية
لو حبيبت اشكل واعمل نص فانيليا ونص شيكولاتة فى صنية كبيرة بنفس المقادير
يعنى 3 كوب دقيق
احط على الدقيق قبل التقسيم كيس بيكنج بودر ولا اكتر ؟؟؟؟



تعباكى معايا انا خالص
اعمل ايه بقى انتى اللى قولتى جربوا وقولولى ههههههههه

سلام يا قمر

ندى الياسمين يقول...

سالي

لا والله يا بطه مش باتريق ولا حاجه
والجبنه حاضر هاروح اشوفها مش فاكره طبعا انا كنت كاتبه ايه

بس اكيد ترتيب الكلام هو ترتيب الاضافه

بالنسبه للزبده على فكره مش مشكله انا ساعات والله باحط القشطه بحالها بس ازودها شوية ملح بتغيب شويه على النار بس عشان لما يكون الجو حر بتغلبني اوي فى الخض والتكوير وكده


بالنسبه للكيك

لا ده الموضوع كبير خالص

اولا الخفق بقوه ده عشان تدخلي هوا بيبقى فى مرحلة ما قبل اضافة الدقيق

اما لما تيجى تحطي الدقيق ومعاه البكنج بودر بتبقى عايزه تحافظي على الهوا الى دخل ما يطلعش

اما بالنسبه لانها طلعت معجنه مش عارفه مقاس صنيتك ايه لكن خدي بالك ما تكونش الصنيه صغيره وتطلع الكيكه تخينه اوي ما تستويش كويس

وممكن تكون النار عندك عاليه اوي بالتالي بتلهف الصنيه وتشمي ريحة الشياط

انا عندي باخبز الكيك على 200 مثلا لمده عشر دقايق بعد كده اهدي الفرن لحد 160 كده

وطبعا ممكن تعملي الاثنين فى صنيه واحده عادي بس تاخدي بالك وانتى بتصبي

لكن المقاس بقى بتاع الصنيه عندي صنيه قطرها يعمل حوالي 50 سم

دي ممكن تنفع انما المقاسات العاديه ما تنفعش طبعا واعملي نفس المقدار بتاع البكنج
ايوه انا باحط كيسين على المقادر ده وباعمله فى صنيه واحده على الاغلب بس الكبيره الى قلتلك عليها


طبعا طلعت قلبها معجن عندك ده عيب تسويه مش قادره طبعا احددلك ايه بالظبط

لكن هى ما تقبش وتهبط مره واحده كده الا لو كان الفرن كان هادي عليها اول ما دخلتيها الفرن

هاقولك ممكن تكوني ما صبرتيش على الفرن يسخن مثلا

او حتى تدريج الفرن عندك فى مشكله

او انتى متخناها زياده عن اللزوم

انا باحب اوي اعمل سمك عجينة الكيك وهى نيه فى الصنيه لا تتعدى عقلة صباعك كده

يعنى حولي سم

عشان اكتر من كده بتطلع طخينه وخصوصا مع كيك الشيكولاته بتطلع قلبها طري

خلي بالك انا حركة قلبها طري بتحصل معايا كتير فى الشيكولاته بالذات
واضح الكاكاو له تاثير كميائي
ههههههههههههه

بجد والله ممكن يعنى

المهم يا باشا انت بس اعمل واسألي للصبح انا معاكي يا جميل

حاجات جوايا يقول...

لا والله يا قمر الصنية مش صغيرةدى قطرها حوالى 26 او 27
وعاملة نفس المقدار بتاعك يعنى كان فى الصنية تقريبا بحجم عقلة الاصبع
والفرن كان سخن ومتظبط
بس تقريبا المشكلة عندى فى الفرن
قبل كده الكيكة العادية غلبتنى عشان كنت بعملها عالهادى لغاية ما بقيت اعملها عالية اتظبطت
دى تقريبا هتاخد نفس النهج
بس بما انها بتطرى معاكى كتير برضه يبقى المفروض نكتر الدقيق شوية او نقلل اللبن او نقلل الكاكاو طالما ان الكاكاو مش بيستجيب بسهولة للتسوية يعنى كفاية نص كوباية كاكاو على كوباية ونص دقيق

وراها وراها لغاية ما تتظبط ان شاء الله وتندم عاليوم اللى هبطت فيه اول مرة ههههههههههههههههههههههه دى وقعت فى ايد من لا يرحم ههههههههههههههه